وقتی ظرفیت حافظهٔ مورد نیاز شما از حدی فراتر میرود، خواه ناخواه به راهکارهایی غیر از هاردهای USB خور مرسوم و فولدرهای اشتراکی متمایل میشوید. از نظر هزینه، تفاوت قیمت چند عدد هاردِ اکسترنال و ساختن فولدرهای اشتراکی در مقایسه با راهاندازی یک فایل سرور اختصاصی، تفاوتی از زمین تا آسمان است. اما خوشبختانه راهکار دیگری هم هست که فاصلهٔ نجومی دو راه حل قبلی را به خوبی پر میکند و آن چیزی نیست جز استوریجهای متصل به شبکه یا همان دستگاههای معروف به NAS. این دستگاهها به نسبت هاردهای اکسترنال به مراتب انعطافپذیرتر و همهفنحریفترند و در قیاس با یک فایل سرور اختصاصی، به میزان قابل توجهی کمهزینهتر و به صرفهتر هستند.
در واقع یک استوریج متصل به شبکه یا NAS راهکار تازهای برای ذخیرهٔ اطلاعات است که وقتی به درستی پیکربندی شود، دسترسی به دادهها را از هرجایی فراهم میکند. این دستگاهها درست مثل یک کامپیوتر مستقل، علاوه بر یک اینترفیس یا رابط کاربری تحت شبکه، از یک پردازشگر و یک یونیت حافظه و فضای ذخیرهٔ مدیا برخوردارند. NAS ها مدلهای متنوعی دارند و در ظرفیتهای مختلفی ارائه میشوند. از یک درایو دو ترابایتی خانگی که شبیه به هارد اکسترنال عمل میکند گرفته تا یک واحد متشکل از ۱۲ درایو و یک پروسسور قدرتمند چندهستهای!
سیستمهای NAS چطور کار میکنند؟
یک حافظهٔ NAS درست مثل یک فایل سرور کوچک و جمع و جور عمل میکند که در میز دفتر کارتان هم جاساز میشود. این دستگاهها را میتوان با USB هم متصل کرد، اما پتانسیل واقعی آنها زمانی آزاد میشود که مستقیما به شبکه وصل باشند. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، با تنظیم مناسب یک دستگاه NAS از هر نقطهای و هر سیستمی و با داشتن اطلاعات ورودی (login) درست، میتوان به اطلاعات مورد نیاز دسترسی داشت. یک NAS دقیقا مانند سایر دستگاههای متصل به شبکه، IP مخصوص خود را میگیرد و با کمی تنظیمات پیشرفتهتر، به صورت راه دور و از خارج دفتر کار یا محل زندگی شما هم قابل دسترس و کنترل است. قابلیتی که از آن با عنوان Cloud Storage یا حافظهٔ ابری هم یاد میشود.
NAS چه کاربردهایی برای من دارد؟
مزیت اصلی یک دستگاه NAS فراهم کردن دسترسی به اطلاعات از هر نقطه و هر دستگاهی است. برای مطالعه در مورد ذخیره سازی NAS در مقایسه با ذخیره سازی SAN به مطلب قبلی ما در این رابطه مراجعه کنید. علاوه بر این، شما را به یک ابر ذخیرهسازی اختصاصی مجهز میکند که از سرعت و کارایی بیشتری نسبت به سایر راهکارهای ابری برخوردار است. چرا که NAS مستقیما یا به اصطلاح به صورت لوکال به سیستم خانه یا محل کار شما متصل بوده و میتواند سرعت بالایی را به نمایش بگذارد.
امنیت NAS در چه حدی است؟
هر جایی که قرار باشد دستگاهی به شبکه وصل شود، امنیت از دغدغههایی است که نمیتوان براحتی از کنارش گذشت. دستگاههای NAS به طور معمول یک سری از گزینههای امنیتی مانند encryption و Secure Sockets Layer و احراز هویت دو مرحلهای یا Two Factor Authentication را همراه با تعدادی امکانات امنیتی دیگر در اختیار کاربر قرار میدهند تا احتمال به خطر افتادن اطلاعات را به حداقل ممکن برسانند. اگر در مورد راهاندازی و تنظیمات امنیتی دستگاه NAS خود هرگونه سوال و ابهامی دارید، مشاوران متخصص ما همیشه گوش به زنگ شما هستند.